Forside Erhverv Derfor er det svært at lære dansk

Derfor er det svært at lære dansk

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Dansk er ikke et let sprog at lære, skal vi være ærlige at sige. Men det er altså langt fra en umulighed. Læs med og bliv klogere på det danske sprogs finurligheder.

Dansk er fyldt med vokaler

Grunden til at det, som udgangspunkt, er svært for udlændinge at lære dansk, skyldes først og fremmest de mange vokalnuancer, som det danske sprog er præget af. På dansk er der mindst 20 vokallyde, hvorimod der fx på spansk kun er fem vokallyde og på arabisk kun tre. Det gør det markant sværere for udlændinge at afkode de mange forskellige lyde, der produceres på dansk. De er ikke trænet i de fine, små vokalnuancer, som gør en verden til forskel for meningen af det, der bliver sagt. Prøv selv at fornemme, hvor tæt ord som lys og lus, og sol og sål, ligger op ad hinanden.

Indlæringen af vokallyde topper som spæd

Som nyfødt kan man høre alle lydmæssige nuancer, som den menneskelige stemme er i stand til at frembringe. Men hvis en lyd ikke bliver brugt til at skelne mellem betydninger, holder det lille barn op med at lytte efter den vokallyd og stopper med at registrere nuancerne.

Dansk er som de andre germanske sprog meget vokaltunge. Den germanske sprogfamilie indbefatter afrikaans, dansk, engelsk, frisisk, færøsk, islandsk, nederlandsk (med flamsk), norsk, svensk og tysk. Udlændinge med denne oprindelse kan derfor – overordnet set -have nemmere ved at afkode og indlære de mange danske vokallyde.

Du kan lære dansk uanset alder

Da evnen til at skelne mellem de forskellige lyde er af fundamental betydning, når man skal tilegne sig et andet sprog, har man hidtil ment, at vinduet for indlæring af sprog helt kunne lukke. Den teori hænger sammen med hjernens udvikling, og man mente derfor at vinduet lukkede med udgangen af puberteten. Men studier har vist, at mange der lærer deres andet sprog i den tidlige pubertet ligger på niveau med nogle, der har lært deres andet sprog, da de var i 30’erne. Derfor kan man udelukke, at det har noget med modningen af hjernen at gøre, da vi alle følger det samme udviklingsmønster. Dog er alder på indlæringstidspunktet en faktor, og vi skal arbejde hårdere på at lære andet eller tredje sprog, jo ældre vi bliver. Men vinduet er ikke lukket – slet ikke.

Danskundervisning med fokus hos IA Sprog

IA Sprog er eksperter i at lære voksne mennesker dansk. Det stiller krav, at have kursister  med mange forskellige nationaliteter og vidt forskellig baggrund med hensyn til uddannelse og erhverv. Men med en stab af undervisere, som er dybt involverede i den videnskabelige undersøgelse af dansk som fremmedsprog, har sprogskolen lagt sig godt i front. IA Sprog har udviklet Danmarks største digitale læringsplatform med flere end 100 videoer og interaktive øvelser til at lære dansk – desuden benytter skolen sine egne lærebøger, skrevet på baggrund af mange års erfaring i danskundervisning. Kursisterne guides i en bred vifte af strategier og læringsteknologier, som er til deres rådighed på kurserne og hjemme. Danskundervisning hos IA Sprog er med til at lette kommunikationen på job og i den daglige færden med andre mennesker.

Tidligere artikelLampen

Must Read

Derfor er det svært at lære dansk

Dansk er ikke et let sprog at lære, skal vi være ærlige at sige. Men det er altså langt fra en umulighed. Læs med...

Lampen

En lampe er ikke bare en lampe Når man tænker på lamper, så tænker man på noget der skal give lys og måske ikke så...

Hvorfor er førstehjælp så vigtigt?

Vi ved alle sammen at førstehjælp kan redde liv, men 4 ud af 5 af adspurgte i en national undersøgelse fortæller at de har...

Bedre trivsel på kontoret

Har du lagt mærke til at dine kollegaer på kontoret sidder og ømmer og vrider sig indimellem i løbet at en arbejdsdag? Det kan...

Sy din egen babynest til den lille

Gør-det-selv Hvis du er typen der kan lide gør-det-selv, så passer denne artikel lige til dig. Har du en lille en i familien, som du...